Nejen na pečivu, ale také na ovoci nebo zelenině můžete provést průmyslové značení s pomocí laseru. Jde o poměrně nový, nicméně vcelku rozšířený způsob značení, který se zvláště v některých oblastech – například u biopotravin – dostává stále častěji ke “slovu”.
Značení laserem na chuti nepoznáte
Žádné obaly – značení přímo na bagetu, chléb, jablko nebo třeba meloun… CO2 laser je v potravinářském průmyslu stále oblíbenější. Proč? Značení laserem má hned několik výhod.
- Značení je teoreticky i prakticky nesmazatelné, protože laser označuje z povrchu dané potraviny barvu.
- Dá se s ním vyznačit prakticky cokoliv – kód, číslo šarže, logo, popisek a samozřejmě datum spotřeby.
- Odpadají s ním náklady na další spotřební materiál.
- Provozní náklady technologie jsou vcelku nízké.
Samotný nápis, značka nebo údaje nijak neovlivňují chuť, vůni ani trvanlivost produktu. Není proto náhoda, že má laserové značení potravin největší ohlas v oblasti ekologického zemědělství. Autentická plná chuť je jednou z předních vlastností biopotravin.
“Eko” průmyslové značení
Zelené smýšlení se navíc promítá i do přístupu k odpadům. U většiny zeleniny a ovoce fakticky neexistuje důvod, proč by měly být převáženy a distribuovány v plastových obalech. Opatření gravírovanou značkou vytlačuje z procesu i etikety. Laserová technologie tak chrání přírodu hned dvojím způsobem. Nepotřebuje žádný další materiál a je energeticky nenáročné.
I když je počáteční investice při koupi laseru vysoká, přímé značení potravin laserem můžeme jednoznačně považovat za ekologičtější a úspornější cestu.
Řešíte vlastní průmyslové značení? Zvládáme vše, nejen potraviny. Promluvme si o možnostech.