Šetrný a působivý: nebojte se značit potraviny laserem

Nejen na pečivu, ale také na ovoci nebo zelenině můžete provést průmyslové značení s pomocí laseru. Jde o poměrně nový, nicméně vcelku rozšířený způsob značení, který se zvláště v některých oblastech – například u biopotravin – dostává stále častěji ke “slovu”.

Značení laserem na chuti nepoznáte

Žádné obaly – značení přímo na bagetu, chléb, jablko nebo třeba meloun… CO2 laser je v potravinářském průmyslu stále oblíbenější. Proč? Značení laserem má hned několik výhod. 

  • Značení je teoreticky i prakticky nesmazatelné, protože laser označuje z povrchu dané potraviny barvu.
  • Dá se s ním vyznačit prakticky cokoliv – kód, číslo šarže, logo, popisek a samozřejmě datum spotřeby
  • Odpadají s ním náklady na další spotřební materiál. 
  • Provozní náklady technologie jsou vcelku nízké. 

Samotný nápis, značka nebo údaje nijak neovlivňují chuť, vůni ani trvanlivost produktu. Není proto náhoda, že má laserové značení potravin největší ohlas v oblasti ekologického zemědělství. Autentická plná chuť je jednou z předních vlastností biopotravin.

“Eko” průmyslové značení

Zelené smýšlení se navíc promítá i do přístupu k odpadům. U většiny zeleniny a ovoce fakticky neexistuje důvod, proč by měly být převáženy a distribuovány v plastových obalech. Opatření gravírovanou značkou vytlačuje z procesu i etikety. Laserová technologie tak chrání přírodu hned dvojím způsobem. Nepotřebuje žádný další materiál a je energeticky nenáročné. 

I když je počáteční investice při koupi laseru vysoká, přímé značení potravin laserem můžeme jednoznačně považovat za ekologičtější a úspornější cestu.

Řešíte vlastní průmyslové značení? Zvládáme vše, nejen potraviny. Promluvme si o možnostech